top of page

ניסיון קליני - במיתרי קול, גרון ובלוטות צוואר | פרופ' יעקב שבירו

פרופ' שבירו יעקב התמחה במחלקת אף אוזן גרון וכירורגית ראש צוואר בבית חולים "בילינסון" החל משנת 1982.
 

רופא בכיר במחלקת אף אוזן גרון בכירורגיית ראש וצוואר במרכז רפואי "רבין" קמפוס "בילינסון" החל מקבלת תואר המומחה ב-1988.
 

הרופא בעל מינוי של פרופ' קליני בביה"ס לרפואה שבאוניברסיטת תל-אביב ופרסם למעלה כ- 100 פרסומים מדעיים בעיתונים רפואיים מהמובילים בעולם ועבודותיו הוצגו בכנסים מדעיים בין לאומיים.
 

פרופ' שבירו מנתח בעיקר גידולי גרון ראש וצוואר. בנוסף משמש למעלה מ-15 שנים כמנהל מרפאה לבעיות קול במרכז רפואי "רבין".

פרופ' שבירו השתלם במרכזים רבים והמובילים בעולם בנושאי צרידות ומיתרי קול ומבצע ניתוחים אנדוסקופיים בשיטה מיקרוכרורגית, ניתוחי לייזר וכן הזרקות שומן למיתרי הקול כשסגירת המיתרים אינה מלאה וכן ניתוחים לטיפול בשיתוק של מיתר קול.
מטפל בצרידות הנגרמת מהסיבות הבאות:

 

  1. יבלות על מיתרי הקול - שימוש יתר ולא נכון

  2. פוליפ - שימוש יתר ולא נכון

  3. ציסטה - מולדת או טראומטית

  4. בצקת - עישון

  5. גרנולומה

  6. שיתוק של מיתר אחד - לאחר ניתוחים שונים

  7. שיתוק של שני מיתרים

  8. רפלוקס (החזרת מיצי קיבה)

  9. שיעול כרוני עקב רפלוקס

  10. מומים מולדים

  11. בעיות נוירולוגיות (ספטיק דיספוניה)

  12. פסיכולוגיות

  13. גידולים סרטניים וטרום ממאירים

  14. חוסר סגירה של מיתרי הקול

ניתוח סרטן בבלוטת התריס

:במהלך עבודתו ביצע מאות ניתוחים

ניתוחים אנדוסקופיים במיתרי הקול בעזרת לייזר ובלעדיו
 

ניתוחי גרון דרך הצוואר
 

בלוטת התריס (טירואיד)/ בלוטת המגן (חלקית/שלמה)
 

בלוטת יותרת התריס (פאראטירואיד)
 

בלוטת הרוק (פרוטיס).

ניתוח אנדוסקופי לתיקון סעיף ע"ש צנקר.

מרפאתו הפרטית מצוידת בכל המכשור המתאים לבדיקה ולהדמיית הגרון כולל סטרובוסקופ- אנדוסקופיים קשיחים וגמישים.

אנדוסקופ אשר נמצא בשימוש  בניתוח במיתרי קול

אינדוסקופ גמיש

טיפולי לייזר בגידולי גרון | פרופ' יעקב שבירו

הטיפול בקרני לייזר לגידולי הגרון קיבל תאוצה רבה בשנים האחרונות, מזה כ-20 שנים אני מטפל בגידולים ממאירים הממוקמים במיתרי הקול בעזרת קרן לייזר בלבד ללא שימוש בהקרנות וללא ניתוחים בצוואר.
כמנהל מרפאת הקול בבילינסון התנסיתי בבדיקת מספר רב של מטופלים הסובלים מצרידות המגיעים מכל רחבי הארץ מתוכם אבחנתי מספר חולים שהצרידות הייתה עקב גידול ממאיר במיתרי הקול ורובם גברים עם היסטוריה ממושכת של עישון.

לאחר הבדיקה במרפאת הקול וחשד שמדובר בגידול ממאיר המטופלים מופנים לביופסיה ממיתרי הקול שמבוצעת בהרדמה כללית תחת מיקרוסקופ. במהלך הביופסיה שנמשכת מספר דקות אני מעריך את התפשטות הגידול ומיקומו והאם המקרה מתאים לניתוח בלייזר וכמובן לוקח ביופסיה לאבחנה מדויקת. במהלך שבוע לאחר הפעולה הנ"ל מתקבלת תשובת הביופסיה, במקרה שמדובר בגידול ממאיר החולה מתאשפז שוב והפעם לניתוח בקרני לייזר, גם הפעם הפעולה מתבצעת בהרדמה כללית בעזרת מיקרוסקופ שאליו מחובר מכשיר הלייזר, לתוך הגרון בנוסף לצינור ההרדמה מחובר צינור מתכתי שנקרא לרינגוסקופ.

ההסתכלות של המנתח הינה דרך מיקרוסקופ שמציג תמונה מוגדלת של מיתרי הקול, כל הצוות ממוגן נגד פגיעה ממכשיר הלייזר ע"י משקפיים מיוחדות, לאחר איתור מיקום הגידול אני מבצע בזהירות רבה ובדייקנות כריתה של הגידול במלואו לפעמים יש צורך לכרות רק חלק או את כל מיתר הקול. התכשיר נשלח לבדיקה היסטופטולוגית, כמו כן לעיתים שולי הכריתה נשלחים לבדיקה כדי לאמת שאין יותר גידול. עלי לציין שבמהלך הניתוח אני מזריק חומר המונע דימום ולאחר הניתוח אני מזריק נוזל המונע גירוי ובצקת. לאחר 24 שעות החולה השתחרר לביתו.

כחודש לאחר הפעולה הראשונה החולה עובר בדיקה נוספת גם כן בהרדמה כללית כדי לוודא שאין שארית גידול. בזאת תם הטיפול הכירורגי בקרני לייזר, החולה מופנה לטיפול בשיעורי דיבור כדי לשפר את הצרידות. עלי לציין שחולים אלה נשארים במעקב כל ימי חייהם: בשנה הראשונה אחת לחודש ולאחר מכן בהדרגה אחת לשלושה חודשים ואחת לחצי שנה. בהלך המעקב אני מבצע לכל החולים בדיקה אנדוסקופית של הגרון בעזרת מכשיר שנקרא סטרובוסקופ ומצלם את מיתרי הקול בכל פעם שהם באים לביקורת.

הטיפול הניתוחי בקרני לייזר נותן תוצאות טובות, דומות לטיפול קרינתי ולטיפול ניתוחי אך כמובן המעלות של הטיפול בלייזר הינן: אשפוז קצר של יומיים לכל היותר לעומת הקרנות ממושכות של שישה שבועות, אין תופעות של קשיי בליעה או אי נוחות בגרון המופיעות בד"כ לאחר הקרנות, אין יובש בגרון, הטיפול בלייזר מונע דימומים, ללא צלקות בצוואר, ללא טרכאוסטומיה (פתח בקנה), המבנה הסחוסי של הגרון נשמר וכמובן הדבר החשוב הוא שבמקרה והגידול הממאיר חוזר לאחר מספר שנים, יש עדיין אפשרות לטפל באמצעות הקרנות.

עלי להדגיש שלא כל מקרה מתאים לטיפול ניתוחי בלייזר, כאשר בגידול גדול, מפושט או כאשר אין אפשרות לכרות אותו בשלמותו. כמו כן יש להקפיד על מעקב ממושך אצל החולים המטופלים.
אני תקווה שמכתבה זו יובן לקוראים כי אנשים הסובלים מצרידות פתאומית או צרידות מתמשכת ומחמירה, קשיי בליעה או אי נוחות בגרון, עליהם להיבדק ע"י רופא א.א.ג וכמו כן עלי להדגיש כי אחוז גבוה מאלו הסובלים מגידולים ממאירים בגרון הינם אנשים מעשנים ולכן אני ממליץ להשתדל להפסיק לעשן בהקדם.

לעיתים מבצעים ניתוחים בעזרת לייזר כשישנה הישנות של הגידול לאחר הקרנות.
עלי להוסיף כי מכשיר הלייזר משמש לא רק לכריתה ולסילוק גידולים ממאירים מהגרון אלא גם לכריתה וסילוק גידולים שפירים כמו פוליפים, יבלות, ציסטות, בצקות ונגעים אחרים. המטופלים הסובלים מגידולים אלו אשר קורים בד"כ עקב שימוש יתר ולא נכון של הקול (כמו אצל מורים, מלמדים, רבנים, חזנים ועוד), מומלץ שיבדקו ע"י רופא א.א.ג כדי לשלול בעיה רצינית יותר.
בתקופה האחרונה אני משתמש במכשיר הלייזר גם לטיפול במקרים שיש שיתוק דו צדדי של שני מיתרי הקול וקשיי נשימה, כדי למנוע שימוש בקנולה אני מבצע כריתה חלקית של אחד ממיתרי הקול ומאפשר נשימה טובה דרך הפה וע"י כך מונע פתח בקנה לנשימה.

למאמרים וכתבות א.א.ג - להקליק כאן

לייעוץ ולקביעת תור - להקליק כאן

bottom of page